Rustige zondagnamiddagen. Zo zijn er helaas tegenwoordig niet veel meer. Maar àls er toch eens een ietwat lege zondagse agenda is, durven wij al eens een namiddagje in onze zetel blijven hangen. Jawel. En wanneer het lief dan zijn middagdutje doet – ik ben zelf niet zo aan middagdutjes – herontdekt men al eens een pareltje…

Machinarium is een point and click game die fantastisch mooi in elkaar zit. De tekeningen trekken je helemaal mee in het spel waarin je samen met Josef de robot een zoektocht onderneemt en onderweg allerlei inventieve raadsels moet oplossen. De puzzels beginnen niet té ingewikkeld, maar worden naarmate het spel vordert net uitdagend genoeg om te genieten van het moment waarop je de oplossing hebt gevonden en je verder kan in het verhaal. Machinarium is echter méér dan het spel op zich; je voelt de passie van de makers door hun schitterende, maar tegelijk o zo ingetogen graphics en mooi gecomponeerde muziek.

Machinarium werd in 2011 ontwikkeld door een onafhankelijke Tsjechische game studio Amanita Design en kreeg sindsdien een massa lovende kritieken.

Ook ik speelde het reeds een hele tijd geleden voor het eerst en haalde het vanmiddag nog eens van onder het virtuele stof. En wat blijkt: inmiddels ontwikkelde Amanita een nieuwe game, Botanicula! Dus weg met die breindodende en schaamteloos commerciële games à la Candy Crush Saga! De volgende lazy sunday afternoon zal Botanicula op het programma staan.

Deze game is misschien ietsje duurder dan wat je gewend bent om te betalen in de App Store, maar geloof me, het is de moeite waard voor wie houdt van het betere werk. Mocht je nog twijfelen, kan je altijd eerst eens de online DEMO testen. Leuk pluspunt: Machinarium is verkrijgbaar voor PC, MAC, iPad2 en Android.

Enjoy!

xx
S